Meer info of advies nodig? Contacteer ons +32 (0) 3/314.95.55 of info@geoservices.be

Verticaal

Home / Bodem / Water / Verticaal

Verticale bodemwarmtewisselaars:

Bodem water warmtepomp verticaal

Troeven:

Een grond-water warmtepomp gekoppeld aan verticale bodemwarmtewisselaars heeft het hoogste systeemrendement voor gebouwen met warmteverliezen tot 15 kW.

Andere belangrijke troeven zijn de zeer lange levensduur, de mogelijkheid van passieve koeling en last but not least de hoogste bedrijfszekerheid. Er is nagenoeg geen onderhoud nodig.

Een gemiddelde nieuwbouwwoning anno 2013 kan al verwarmd worden met een bodem-water warmtepomp van 8 kW. Het spreekt dus voor zich dat een verticaal grond-water warmtepompsysteem de beste investering is en er de laatste jaren beduidend meer geplaatst werden.

De voordelen van verticale aardwarmtewisselaars ten opzichte van horizontale – zijn het hoger rendement (ca 20% hoger) en de mogelijkheid van passieve koeling.

Dimensionering:

Zoals reeds vermeld is het van cruciaal belang dat de warmtebron correct gedimensioneerd wordt, anders zal de bodemtemperatuur te sterk dalen en zal de warmtepomp langer moeten werken met een hoger energieverbruik als gevolg.

Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring in het dimensioneren en ontwerpen van warmtebronnen en geven daarom ook garantie op het vermogen dat de bodemwarmtewisselaars dienen te leveren.

De ondergrond is de belangrijkste factor. We kunnen de verschillende bodemlagen incl. dieptes nagenoeg perfect inschatten aan hand van enkele naburige boringen. Die boringen staan geregistreerd in een online databank.

Het specifieke warmteonttrekkingsvermogen per boormeter schommelt tussen 20 en 70 W en is afhankelijk van de waterdoorlaatbaarheid en soort grond van de verschillende bodemlagen.

Droge kleigronden hebben bijvoorbeeld een lagere warmtegeleidbaarheid dan water verzadigde zandlagen.

Na input van alle geologische gegevens in onze software, wordt het aantal en de diepte van de grondboringen bepaald.

Voor een doorsnee nieuwbouwwoning met 8 kW warmteverliezen en een gemiddelde geologie voor verticale warmteonttrekking volstaan 2 boringen van ca 85 m.
 

Meer weten over de verticale bodemwarmtewisselaar?

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan! Wij helpen u graag vooruit.