Meer info of advies nodig? Contacteer ons +32 (0) 3/314.95.55 of info@geoservices.be

Water / Water

Home / Water / Water

Water/water warmtepomp

Water water warmtepompEen warmtepompinstallatie met een water/water warmtepomp noemt men ook een open systeem.

Het grondwater wordt opgepompt uit een geboorde waterput en naar de warmtepomp gestuurd. De warmtewisselaar van de warmtepomp onttrekt er de warmte uit en levert die aan het water van het afgiftesysteem en het sanitair warm water.

Men is verplicht om het opgepompt water nodig voor de werking van de warmtepomp terug te injecteren in dezelfde grondlaag via een retourput. Dit is niet altijd evident en daarom moeten er soms extra retourputten geboord worden.

De diepte van de putten is afhankelijk van de locatie, maar doordat er een hoog waterdebiet nodig is, is er gewoonlijk sprake van grote dieptes. De warmtebron is daarom bijna altijd duurder dan bij een bodem-water warmtepomp.

Water-water warmtepompen hebben de hoogste cop, maar het systeemrendement is lager dan dat van een bodem-water warmtepomp voor gebouwen met warmteverliezen kleiner dan 15 kW.
De reden hiervoor is dat de bronpomp die een enorme hoeveelheid water dient te circuleren aanzienlijk veel energie verbruikt.

De onderhoudskosten liggen ook gevoelig hoger dan bij een bodem-water warmtepompsysteem doordat de kans bestaat dat de leidingen, warmtewisselaar en pompen gereinigd en er onderdelen vervangen dienen te worden na verloop van tijd.

Het spreekt dan ook voor zich dat water-water warmtepompsystemen niet vaak toegepast worden voor nieuwbouwwoningen.
Een water-water warmtepomp wordt meestal ook gecombineerd met waterwinning voor huishoudelijk gebruik. De waterkwaliteit varieert echter zeer sterk evenals de diepte waar bruikbaar water tegen een hoog waterdebiet omhoog gepompt kan worden.

De mogelijkheden van een water-water warmtepomp weten?

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan! Wij helpen u graag vooruit.