Grondboringen

Grondboringen voor warmtepompen

De grondboringen vormen het belangrijkste onderdeel van een verticaal geothermisch warmtepompsysteem, omdat ze als warmtebron functioneren.

Aangezien 75-80 % van de nodige energie door de aarde geleverd moet worden, spreekt het voor zich dat het dimensioneren van deze geothermische boringen zeer nauwkeurig dient te gebeuren.

Stel dat er te weinig geboord zou worden en de warmtebron te klein is, dan zal de bodemtemperatuur te sterk dalen. De warmtepomp zal dan harder moeten werken om voldoende warmte te onttrekken met als gevolg een hoger energieverbruik. In sommige gevallen is er dan zelfs een elektrische weerstand nodig om de woning bij te verwarmen. Die weerstand heeft meestal een vermogen dat 3 keer zo hoog is dan het opgenomen vermogen van de warmtepomp, waardoor het verbruik ineens verviervoudigt.

Een foutieve dimensionering kan dus een grote impact hebben op het rendement en het is daarom zeer belangrijk om de dimensionering en installatie van een geothermisch warmtepompsysteem over te laten aan een gespecialiseerde firma.

Met meer dan 30 jaar ervaring en meer dan 1000 geplaatste warmtepompinstallaties, staan wij garant voor een correcte dimensionering en hoge afwerkingsgraad.

We geven bovendien garantie op het vermogen dat de bodemwarmtewisselaars moeten leveren.

In de provincie Antwerpen mag er op de meeste plaatsen tot 150 meter diep geboord worden zonder vergunningsplicht. In andere provincies, vooral in West- en Oost-Vlaanderen kan dit zeer veranderlijk zijn.

Specifieke info over de geologische situatie op uw bouwplaats vindt u hier.

Meer info nodig?

Onze mensen helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen over warmtepompen.