Koeling via warmtepomp

Niet alleen verwarmen!

Een warmtepomp kan niet enkel een gebouw tegen een hoog rendement verwarmen, maar ook koelen tijdens de zomer.

In tegenstelling tot de klassieke airconditioning, waar de lucht wordt gekoeld, wordt er gebruik gemaakt van koeling via de vloer- of wand(verwarming).

Er zijn 2 mogelijkheden, namelijk passief en actief koelen.

Passief koelen

Bij passieve of natuurlijke koeling wordt er warmte van binnen het gebouw verplaatst naar de aarde. Dit gebeurt door een uitwisseling van warmte tussen de warmtebron en de vloerverwarming door circulatie over een externe warmtewisselaar. Men gebruikt de term “passieve koeling”, omdat de warmtepomp niet geactiveerd dient te worden. Er zijn uitsluitend 2 circulatiepompen met energielabel klasse A in werking, vandaar dat deze soort koeling zeer energiezuinig is en in tegenstelling tot airconditioning een neutrale luchtvochtigheidsbalans heeft.

Het vermogen is lager dan bij airconditioning, maar ruim voldoende voor een goed koelingseffect. Een gebouw kan doorgaans 3-5 °C gekoeld worden met natuurlijke koeling. Indien er tijdens een lange periode passief gekoeld wordt, zal de bodemtemperatuur enkele graden stijgen en zal er in het begin van het stookseizoen een hoger rendement behaald worden. Passieve koeling werkt enkel goed indien er voldoende warmte naar de warmtebron getransporteerd kan worden d.w.z. bij bodem-water warmtepompsystemen met verticale bodemwarmtewisselaars en water-water warmtepompsystemen.

Actief koelen

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd.

Er is wel een extra koelmodule nodig, iets wat veel fabrikanten niet toevoegen aan de geothermische warmtepompen, omdat passieve koeling voldoende koeling biedt.

Actieve koeling verbruikt ook veel meer dan natuurlijke koeling.

Meer info nodig?

Onze mensen helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen over warmtepompen.