0032 (0) 314 95 55 info@geoservices.be

Prijs & Kosten

Warmtepomp prijs & kosten

De prijs en kosten van een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van het type en de warmtebehoefte van de woning. Voor de geothermische warmtepompen speelt de geologie ook een grote rol.

Het is belangrijk om de keuze van het type warmtepomp te aanzien als een investering en rekening te houden met de steeds grotere besparing door de jaarlijks stijging van de energieprijzen.

De voorbije 10 jaren zijn de Belgische energieprijzen jaarlijks met gemiddeld 8% gestegen en het ziet er naar uit dat hier in de toekomst geen of weinig verandering in zal komen.

We overlopen hieronder de verschillende systemen.

Lucht-water warmtepomp

Laten we beginnen met de goedkoopste warmtepomp: het lucht-water warmtepompsysyteem.
Het is veruit de kleinste investering, maar heeft ook het laagste rendement, de kortste levensduur en biedt het minst comfort door gebrek van passieve koeling. Qua investering scoort de lucht-water warmtepomp daarom de minste punten.

Water/water warmtepomp

De water-water warmtepompsystemen hebben een hoger rendement en langere levensduur dan lucht-water, maar vereisen een hoog waterdebiet dat meestal pas op grote dieptes te vinden is. Daardoor zijn ze meestal duurder dan een bodem-water warmtepompinstallatie.

De warmtebron vergt ook onderhoud zoals beschreven in (Onderhoud & levensduur) en is daarom minder bedrijfszeker.

Voor industriële gebouwen met een zeer grote warmtebehoefte wordt er dikwijls wel gekozen voor een water-water warmtepompinstallatie, omdat dan het aandeel van het vermogen van de bronpomp veel kleiner is. De SPF is dan gelijk of zelfs hoger dan die van een verticaal bodem-water warmtepompsysteem.

Bodem/water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp met verticale bodemwarmtewisselaars heeft het hoogste rendement (voor vermogens tot 15 kW), vergt het minste onderhoud en heeft bovendien de langste levensduur.
Het is dan ook geen toeval dat dit systeem steeds meer geplaatst wordt voor nieuwbouwwoningen -die gemiddeld een warmtebehoefte hebben van 8 kW- en als fantastische investering ervaren wordt.

Ook het horizontaal systeem scoort goed qua investeerbaarheid, ondanks het lager rendement (ca 20%) en zeer laag vermogen voor passieve koeling. De reden hiervoor is dat bij een ongunstige geologie voor verticale warmteonttrekking de horizontale bodemwarmtewisselaars aanzienlijk goedkoper zijn als warmtebron. Er is helaas een groot tuinoppervlakte benodigd wat tegenwoordig niet evident is.

Richtprijzen

Helaas is het zeer moeilijk om richtprijzen te geven voor verschillende warmtepompsystemen, omdat die te sterk afhangen van de warmtebehoefte en geologie van de bouwplaats van het gebouw.

Hier volgen enkele richtprijzen voor de verschillende warmtepompsystemen voor een doorsnee nieuwbouwwoning met 8 kW warmteverliezen en een gemiddelde geologie in combinatie met een boiler van 300 liter en vloerverwarming van 160 m².

Bodem-water warmtepomp met verticale bodemwarmtewisselaars:                                 20000 € excl. BTW

Bodem-water warmtepomp met horizontale bodemwarmtewisselaars:                            17000 € excl. BTW

Lucht-water warmtepomp:                                                                                                          14000 € excl. BTW

Voor een vrijblijvende offerte, kan u ons steeds contacteren.

Meer info nodig?

Onze mensen helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen over warmtepompen.