Over Geoservices

Klik op een tegel voor meer info

Het verhaal start in 1976…

Naar aanleiding van de eerste oliecrisis in 1973, plaatste Jos Dammekens, in 1976, met zijn toenmalig boorbedrijf ‘Dammekens Putboringen’ één van de eerste warmtepompen in België.

De eerste warmtepompen werden op een open systeem (bron) aangesloten; er werd een waterwinningsput geboord en het opgepompte water werd, nadat het door de warmtepomp stroomde, in de riolering of gracht geloosd.  De warmtepomp doorbraak kwam er echter niet omdat stookolie na de oliecrisis van 1973 en 1979 zeer goedkoop was.

Toch bleef Jos actief in de warmtepompen en zo experimenteerde hij in 1980 als eerste in België met een gesloten vertikaal systeem (gesloten lus) en plaatste regelmatig een systeem bij klanten die hun tijd vooruit waren.  De sonde bestond uit ijzeren buizen die iedere 6 meter aan elkaar gelast werden omdat er destijds nog geen PE buizen bestonden.

Naar aanleiding van de goede resultaten die Jos behaalde met de gesloten systemen, kreeg Jos in 1987, bezoek van de Nederlandse sterrenkundige Chriet Titulaer, voornamelijk gekend van het programma ‘Tros wondere wereld’.

In de jaren ’90 kwamen de warmtepompen terug meer op de voorgrond en korte tijd later begon de overheid met het uitreiken van premies.  Ook de opwarming van de aarde was toen reeds actueel.

In 1993 start Jos Dammekens met de firma Geoservices in Hoboken.

In 1996 maakte Danny Maes, huidig zaakvoerder van Geoservices, kennis met de warmtepomp.  Als koeltechnieker plaatste hij zijn eerste warmtepomp voor Jos Dammekens en was al snel onder de indruk van dit soort verwarming.  Uiteindelijk nam Danny Maes de firma over in 2003.  Jos Dammekens werkte nog 5 jaar mee in de firma, die ondertussen in Rijkevorsel gevestigd is.  Jos Dammekens was een specialist in het berekenen van de verticale aardwarmtewisselaars voor warmte onttrekking, een zeer belangrijk en vaak onderschat onderdeel in een geothermisch warmtepompsysteem.  Door de overname van de firma door Danny Maes, werd deze kennis mee overgedragen en dit resulteerde  in 2008 tot de aanschaf van de eerste boortoren.

In 2010 laat Geoservices een zelf gebouwde warmtepomp, gedurende een jaar, meten door het VITO.  De resultaten waren enorm positief.

Op de dag van vandaag heeft Geoservices meer dan 1000 geothermische warmtepompen geplaatst over heel Vlaanderen.  De firma telt momenteel 14 werknemers en heeft het beheer van het volledig systeem in eigen handen.

Het Geoservices team

Geoservices in de media door de jaren heen

Klik op een tegel om het artikel te bekijken in pdf-formaat in een nieuw venster of als download.

Meer info nodig?

Onze mensen helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen over warmtepompen.